Skip to main content
ActiviteitenNieuws 2023

Schijndel Uit de kunst!

Schijndel UIT de KUNST

29 april t/m 11 juni

Een rode loper door Schijndel

Samen in verbinding door creatie

We kunnen alles maken met techniek, behalve creativiteit. Dat hoeft ook niet, want in ieder mens schuilt een kunstenaar. Creativiteit is de mens eigen, wij scheppen ons leven. En beeldtaal gaat voorbij de woorden, voorbij grenzen en door alle lagen. Hoe mooi is het dat we in Schijndel een rode loper voor alle vormen van kunst gaan uitrollen. Vanuit het centrum, via de Bibliotheek, het RAADhuis, de Glazen Boerderij, naar het Spectrum en via de Kerk naar museum Jan Heestershuis, naar gemeenschapshuis de Vink, het Gasthuis… en nog meer bijzondere plekken. Eén lange rode draad waarbij al die inspirerende plekken in verbinding komen te staan. Daarnaast worden etalages kijkdozen, als één hele grote tentoonstelling. En er onstaat een pop-up theater. Daarnaast komen er ook wandelroutes langs alle beeldende kunst die er al staat met een verteller. Gratis en toegankelijk voor iedereen! Schijndel UIT de Kunst vindt plaats van 29 april t/m 11 juni, met een programmaboekje, vol creatie en inspiratie en voor elk wat wils.

Programma

Schijndel Uit de Kunst - Marian Filarski - InSchijndel

Expositie RAADhuis

29 april - 10 juni
RAADhuis

Tijdens Schijndel Uit de Kunst kun je, naast reguliere en geplande exposities, drie kunstenaars beter leren kennen. Ze exposeren in het RAADhuis.

 • Marian Filarski: art prints
 • Ine Apeldoorn: schilderijen
 • Toi Korsten: fotografie
Schijndel Uit de Kunst - Kijken in de wijken - InSchijndel

Kijk in de Wijk

29 april tot 11 juni
Schijndel

Doorlopende kunstexpositie van (levens-) kunstenaars bij hen aan huis. Zij maakten van hun voorruit een inspirerende expositie-plek.  Trek je wandelschoenen aan en ga kijken in de wijken!

Bekijk deelnemers
Schijndel Uit de Kunst - Etalage kunst route - InSchijndel

Etalage kunstroute

29 april - 11 juni
Centrum Schijndel

Tussen 29 april en 11 juni kun je genieten van kunst in de etalages in het centrum van Schijndel. Laat je verrassen en inspireren door een feest van kleur en diversiteit.

Bekijk deelnemers en plattegrond
Schijndel Uit de Kunst - Bibliotheek Muizenhuis - InSchijndel

Het Muizenhuis

29 april tot 11 juni
Bibliotheek Schijndel

Doorlopend programma tijdens Schijndel Uit de Kunst:

 • Muizenspeurtocht door de bibliotheek
 • Kleur de mooiste kleurplaat en win een leuke prijs
 • We kleuren samen het grootste muizenhuis van Schijndel
 • Tentoonstelling van een zelfgemaakt muizenhuis
 • Fotoreportage: muizenhuis in beeld

Dit programma is voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Schijndel Uit de Kunst - Taallententuin - InSchijndel

Taallente(n)tuin expositie

29 april - 11 juni
Museum Jan Heestershuis

Tijdens de hele periode van Schijndel UIT de Kunst, is er in de tuin van het Museum Jan Heestershuis een expositie te zien van kinderen van de Beemdschool. Talenten-tuin is een project van Meierij-stadsdichter Rick Terwindt.

Schijndel Uit de Kunst - Anita Voets - InSchijndel

Tuinexpositie Anita Voets

29 april - 11 juni
Museum Jan Heestershuis

Anita Voets (1964) ontwikkelde haar beeldhouwvaardigheden (vrij werk en in opdracht) onder andere in het Beeldhouw Service Centrum te Tilburg. In haar beelden staat de mens en haar mysterie centraal. Het zijn in steen gehouwen en brons gegoten overwegend vrouwelijke, mythologisch getinte wezens. Dit is te zien in de tuinexpositie in Museum Jan Heestershuis.

Schijndel Uit de Kunst - RAADhuis - InSchijndel

Het Perfecte Plaatje

30 april - 11 juni
RAADhuis

Meer informatie over deze verrassingsexpositie op de eerste verdieping van het RAADhuis volgt.

Schijndel Uit de Kunst - Rozenkranskerk - InSchijndel

Rondleiding De Rozenkranskerk

Dinsdag 30 mei 10.00 - 14.00 uur
De Rozenkranskerk

Reserveer voor een rondleiding per mail: UP-Schijndel@philadelphia.nl of telefonisch 06-14481878 t.n.v. Wies Jans Uniek Philadelphia.

 • Rondleiding met koffie en thee € 6,50
 • Rondleiding met koffie, thee en gebak € 7.50

In de kapel kun je genieten van koffie/thee, een unieke plek voor een gebakje en een drankje. Boven in de kapel is er een  Expositie van de door cliënten zelfgemaakte kunstwerken. Alle kunstwerken zijn te koop.

Reserveren
Schijndel Uit de Kunst - Tutta La Forza - InSchijndel

Lente concert Tutta La Forza

Woensdag 31 mei 19.00 - 20.00 uur
Cultureel Centrum Spectrum

Accordeon vereniging Tutta La Forza geeft een schitterend lenteconcert in ’t Spectrum. De vereniging bestaat uit 17 leden uit Schijndel en omstreken, en het repertoire is heel breed; van modern, klassiek en meezing. De entree is gratis voor maximaal 100 luisteraars.

Schijndel Uit de Kunst - Toi Korsten - InSchijndel

Talent in verbinding

Woensdag 31 mei 20.30 - 21.30 uur
Cultureel Centrum Spectrum

Vocaal Ensemble PAVANE, 10 zangers en zangeressen en een muzikaal leider (waaronder het nichtje van fotograaf Toi Korsten) ondersteunt deze avond de film van een fotoreportage van haar oom. Prijswinnend fotograaf Toi Korsten uit Schijndel, is lid van de Fotoclub Schijndel waarmee hij al diverse jaren exposeert.

Schijndel Uit de Kunst - Welzijn de Meierij - InSchijndel

Open lessen en expositie

Donderdag 1 juni 09.30 - 12.00 uur
Cultureel Centrum Spectrum

In samenwerking met Welzijn De Meierij laten de cursisten van de cursussen keramiek en tekenen & schilderen werk zien in een expositie en zijn klaslokalen open op dinsdag en donderdag voor een kijkje in de les. Daarnaast kun je het werk bewonderen wat gemaakt wordt door de kunstenaars van onze dagbestedingen in samenwerking met de reguliere cursussen. Neem een kijkje, je bent hartelijk welkom in Cultureel Centrum Spectrum Schijndel.

Schijndel Uit de Kunst - Spectrum Uniek

Spectrum Uniek

Donderdag 1 juni 11.00 - 15.00 uur
Cultureel Centrum Spectrum

Onder leiding van beeldend kunstenaar Pauline de L’Or creëren de kunstenaars van dagbesteding Uniek / Dichterbij een groepswerk in verbinding. Tussen 11.00 en 15.00 uur kun je ze aan het werk zien op het Pleincafe in het Spectrum. Vanaf 2 juni tot 11 juni worden de doeken tentoongesteld in de gang van het podium.

Schijndel Uit de Kunst - Ludieke wandeling theater 2 - InSchijndel

Ludieke wandeling Theater

Vrijdag 2 juni 16.00 - 17.30 uur
Markt

Onder de deskundige leiding van Hopman en Hopman spring je tijdens deze sportieve wandeling van de ene kunstbeleving in de andere. Aanmelden via TIP Schijndel op tipschijndel@nobb.nl. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meelopen. Verzamelen bij de kraam op de Markt.

Aanmelden
Schijndel Uit de Kunst - Ludieke wandeling Has en Jas 2 - InSchijndel

Ludieke wandeling Has en Jas

Vrijdag 2 juni 16.00 - 17.30 uur
Markt

Tijdens deze leerzame culturele kunstwandeling kun je genieten van onvervalste kritiek en oeroude Schijndelse wijsheid van de het illustere en altijd vrolijke duo Has en Jas. Aanmelden kan via TIP Schijndel op tipschijndel@nobb.nl. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meelopen. Verzamelen bij de kraam op de Markt.

Aanmelden
Schijndel Uit de Kunst - Podcast live Marian Filarski - InSchijndel

Podcast met Marian Filarski

Vrijdag 2 juni 18.00 - 19.30 uur
RAADhuis

Je kunt live aanwezig zijn bij de opname van de podcast Kunst, Ambacht en Meesterschap. In deze aflevering ontmoet Pauline beeldend kunstenaar, docent, moeder, ondernemer, Marian Filarski. Een verdiepend gesprek over levenskunst, ambacht en meesterschap.

Aanmelden kan via tipschijndel@nobb.nl. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Aanmelden
Schijndel Uit de Kunst - Marktkraam - InSchijndel

Marktkraam

Zaterdag 3 juni
Markt

Op de weekmarkt in het centrum staat elke week een kraam vol Schijndel Uit de Kunst. Naast inspiratie en creatie vind je hier de route en de activiteitenkalender. Het is naast ontmoetingsplek ook het startpunt van de ludieke wandelingen.

Schijndel Uit de Kunst - Promconcert - InSchijndel

Koninklijke Harmonie St Cecilia

Zaterdag 3 juni
De Vink

Het laatste grote concert wat de harmonie heeft gegeven is het Promconcert, nu speciaal voor Schijndel Uit de Kunst geven ze een Kunst concert.

‘’We al volop bezig met het format en de invulling van de muziek, het gaat een spektakel worden!’’

Mis het niet!

Schijndel Uit de Kunst - Atelierroute Schijndel - InSchijndel

Atelierroute

Zondag 4 juni
Schijndel

Je bent van harte welkom om bij de deelnemende kunstenaars een kijkje te nemen in het atelier. Tijdens de Atelierroute is de toegang tot Museum Jan Heestershuis gratis. Daar kun je de routekaart van deelnemende kunstenaars ophalen. Deze editie is het gezamenlijke thema “Vrijheid”.

De bijbehorende expositie in het Museum Jan Heestershuis duurt tot 18 Juni. Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur (op maandag gesloten).

Bekijk de route
Schijndel Uit de Kunst - Marian Filarski - InSchijndel

Open dag Marian Filarski

Zondag 4 juni 10.00 - 16.00 uur
Marian Filarski

Ontmoet de Kunstenaar Marian Filarski. Wil jij werken vanuit wie je écht bent? De rest van je leven opbouwen met jouw eigen talenten? Je niks meer aantrekken van wat een ander vindt? Bij Academie Filarski, de enige echte wabi-sabi schilderacademie, ontdek jij jouw eigenheid in kunst!

Adres: Van Beverwijkstraat 34, 5481 RX Schijndel

 

Schijndel Uit de Kunst - Orgelconcert - InSchijndel

Orgelconcert met kamerkoor

Zondag 4 juni 17.00 uur
Heilige Servatiuskerk

In de Heilige Servatiuskerk op de  Markt verzorgt het de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel in samenwerking met de Boxtelse Cantorij een speciaal concert voor Schijndel Uit de Kunst dat gratis toegankelijk is.

Het kleine koor groeide in de loop der jaren uit tot een kamerkoor dat zich heeft gespecialiseerd in Engelse koormuziek met het accent op polyfonie uit de Renaissance. Een unieke kans voor liefhebbers.

Schijndel Uit de Kunst - Rozenkranskerk - InSchijndel

Rondleiding De Rozenkranskerk

Dinsdag 6 juni 10.00 - 14.00 uur
De Rozenkranskerk

Reserveer voor een rondleiding per mail: UP-Schijndel@philadelphia.nl of telefonisch 06-14481878 t.n.v. Wies Jans Uniek Philadelphia.

 • Rondleiding met koffie en thee € 6,50
 • Rondleiding met koffie, thee en gebak € 7.50

In de kapel kun je genieten van koffie/thee, een unieke plek voor een gebakje en een drankje. Boven in de kapel is er een  Expositie van de door cliënten zelfgemaakte kunstwerken. Alle kunstwerken zijn te koop.

Reserveren
Schijndel Uit de Kunst - De cover - InSchijndel

Workshop Illustreren voor boeken

Donderdag 8 juni 19.30 - 21.00 uur
RAADhuis

Heb je altijd al willen weten hoe het is om een boek te illustreren? En waar moet je precies aan denken als je een cover ontwerpt? In het RAADhuis in Schijndel zullen Cindy (schrijver) en Renée (illustrator) van EverAfterPrint ingaan op al deze vragen, en meer. In anderhalf uur leggen ze uit hoe het is om samen te werken aan een geïllustreerd boek: zowel de voorkant als de binnenkant. Schrijf je dus snel in via museum@meierijstad.nl. Toegang voor deze avond is € 5,- en kan ter plekke per pin voldaan worden.

Aanmelden
Schijndel Uit de Kunst - Marktkraam - InSchijndel

Marktkraam

Zaterdag 10 juni
Markt

Op de weekmarkt in het centrum staat elke week een kraam vol Schijndel Uit de Kunst. Naast inspiratie en creatie vind je hier de route en de activiteitenkalender. Het is naast ontmoetingsplek ook het startpunt van de ludieke wandelingen.

Schijndel Uit de Kunst - Meet the bands - InSchijndel

Meet the bands

Zaterdag 10 juni 19.30 - 21.30 uur
Het Tramhuys

Het wordt een mooi uitwisselingsconcert met 2 orkesten, waarbij zowel de drumfanfare van de Kon. Harmonie St. Cecilia als stageband NEXT het publiek een gevarieerd programma zullen voorschotelen van vooral bekende popnummers in een instrumentaal jasje. Denk aan Phil Collins, Amy Winehouse, Queen en Toto.

Schijndel Uit de Kunst - 1 Ander Festival - InSchijndel

1 Ander Festival

Zaterdag 10 juni 20.00 uur
Kloosterpark

Het 1 Ander Festival barst van kunst en cultuur. Hier kun je je culturele hart ophalen! Op zaterdag 10 juni start De Fiesta Latina om 15:00 uur en eindigt om 01:00. Het multiculturele festival op zondag 12 juni begint om 14:00 uur en eindigt om 21:00. De entree voor dit festival is gratis. Het park is al een uur voor de eerste optredens open. Je kunt pinnen op het terrein. De munten voor consumpties kan je alleen pinnen. Voor de Feelgoodmarkt kan je wel met cash betalen. Er is op het terrein geen pinautomaat voor cash aanwezig.

Schijndel Uit de Kunst - 1 Ander Festival - InSchijndel

1 Ander Festival

Zondag 11 juni 14.00 uur
Kloosterpark

Het 1 Ander Festival barst van kunst en cultuur. Hier kun je je culturele hart ophalen! Op zaterdag 10 juni start De Fiesta Latina om 15:00 uur en eindigt om 01:00. Het multiculturele festival op zondag 12 juni begint om 14:00 uur en eindigt om 21:00. De entree voor dit festival is gratis. Het park is al een uur voor de eerste optredens open. Je kunt pinnen op het terrein. De munten voor consumpties kan je alleen pinnen. Voor de Feelgoodmarkt kan je wel met cash betalen. Er is op het terrein geen pinautomaat voor cash aanwezig.

In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
In Schijndel - Schijndel uit de kunst
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
In-schijndel