Skip to main content
Geen categorie

De prachtige verhalen van Schijndel

 
 
 
 
 

De prachtige verhalen van Schijndel

Schijndel zit vol mooie, verrassende verhalen. Van de beroemde Glazen Boerderij en Paaspop tot minder bekende plekjes zoals de Schaapskooi en zelfs de bushalte Steeg aan de Structuurweg. Iedere plek heeft zijn eigen charme en historie. Bernadette Keetels, coördinator toeristische informatiepunten Meierijstad, wil die verhalen zoveel mogelijk delen en uitdragen. “Ik denk écht dat mensen verrast zullen zijn.”

Als íemand de bijzondere plekken van Schijndel kent, dan is het Bernadette. Sinds 1 januari is ze actief in haar huidige functie, daarvoor was ze coördinator van de VVV’s van Schijndel en Sint-Oedenrode. Daar gaat nu het een en ander veranderen. Bernadette: “Op basis van een onderzoek naar nieuwe vormen van recreatieve en toeristische informatievoorziening, heeft de gemeente Meierijstad besloten om in plaats van de drie huidige VVV’s in Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode toeristische informatiepunten (TIP) in te richten in alle dertien kernen. Die TIPs worden ingericht op punten waar veel reuring is, zoals in een horecagelegenheid, een restaurant, een camping… Hier in Schijndel komt er bijvoorbeeld één in het oude gemeentehuis, dat straks de naam RAADhuis krijgt.”

Op dit moment is Bernadette in gesprek met ondernemers waar een TIP gevestigd kan worden. “In de grotere kernen, waaronder Schijndel, zullen waarschijnlijk meerdere TIPs gevestigd worden. Zo kan het totale aantal oplopen tot 20. Het idee is dat we de informatie naar de bezoekers toe brengen, in plaats van dat zij naar ons komen. Daarvoor is het nodig dat de TIPs op plekken komen waar al veel te doen is. Door straks een TIP te vestigen in het oude gemeentehuis, zijn we laagdrempeliger bereikbaar. Zo zitten we dichterbij het winkelend publiek en de bezoekers van de Glazen Boerderij. En we komen automatisch onder de aandacht bij de mensen die tóch in het pand moeten zijn. Bijvoorbeeld omdat ze de bibliotheek bezoeken, of het klantencontactcentrum van de gemeente, dat straks van het Spectrum hier naartoe verhuist. Ook wordt in het oude gemeentehuis straks de kunstcollectie van heel Meierijstad tentoongesteld. Dus ook de collecties van Sint-Oedenrode, Veghel en de andere kernen. Daar zijn we in Schijndel erg trots op en blij mee.”

De doelgroep van de toeristische informatiepunten wordt niet alleen gevormd door bezoekers; de TIPs mikken juist ook op de eigen inwoners. “Het is héél verrassend wat hier allemaal te zien is, zowel in Schijndel als in de rest van Meierijstad”, vertelt Bernadette. “Er zijn zó veel plekjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Maar je moet het wel weten.”

Om al die informatie zo breed mogelijk beschikbaar te maken voor zowel inwoners als bezoekers, is gekozen voor een combinatie van online en offline informatievoorziening. Zo wordt binnenkort een nieuwe bezoekerswebsite gelanceerd met veel informatie over de bijzondere plekken in zowel Schijndel als de andere kernen van Meierijstad. Daarnaast zijn op deze website de fiets- en wandelroutes binnen onze gemeente en een Meierijstad-brede evenementenkalender te vinden. Offline zijn er dus de TIPs, met onder andere de papieren versies van de fiets- en wandelkaarten, de Meierijstad-kaart, die inzoomt op de toeristische attracties in onze gemeente en, afhankelijk van het TIP, een aantal souvenirs. Op de TIPs kunnen mensen ook de bezoekerswebsite bekijken, via een speciale zuil. De ondernemers achter de locaties die een TIP huisvesten, krijgen een speciale training, zodat ze mensen goed kunnen adviseren over Schijndel en omgeving. “We verwachten dit jaar in Meierijstad elf TIPs te kunnen openen, waarvan een aantal al vóór de zomer”, vertelt Bernadette. “Deze omgeving is zó veelzijdig. Dus ga op pad, liefst wandelend of fietsend, en ontdek de verhalen die Schijndel en Meierijstad te bieden hebben!”

InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
In-schijndel