Nieuws

Project VOLOP Meierijstad

By 13 mei 2020juli 22nd, 2020No Comments
 
 
 
 
 

Project VOLOP Meierijstad

Meierijstad aan de slag met VOLOP Brabant: leegstaande panden invullen met lokale initiatieven

Meierijstad gaat als derde gemeente deelnemen aan het project VOLOP Brabant. Het project biedt kleinschalige, lokale initiatieven de gelegenheid om gebruik te maken van tijdelijk leegstaande panden. Deze initiatieven wordt een podium geboden om te experimenteren en zich door te ontwikkelen. Een prachtige kans voor lokale, culturele, maatschappelijke initiatieven, en ook startende ondernemers, om de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel aantrekkelijker te maken en bij te dragen aan het eigen gezicht van het centrum.

VOLOP Meierijstad is een project van de Gemeente Meierijstad in samenwerking met het centrummanagement in Meierijstad en VOLOP Brabant. Het project wordt ondersteund door de provincie Noord Brabant.

Volgens projectleider VOLOP Brabant, Maruja Gutierrez, creëert deze aanpak voordelen voor alle betrokken partijen: “Verloedering van panden wordt tegengegaan en unieke initiatieven krijgen de kans zich verder te ontwikkelen. De centra krijgen hiermee verrassende initiatieven die zorgen voor activiteit en vernieuwing.” De VOLOP initiatieven zijn geen traditionele winkelconcepten maar worden geïnitieerd door lokale initiatiefnemers. De nadruk ligt op de beleving en ontmoeting; twee ingrediënten welke steeds belangrijker worden voor een levendig centrum.

Meerwaarde

Wethouder Harry van Rooijen: “We staan in Meierijstad voor de uitdaging om onze centra toekomstbestendig te maken. Net als in andere middelgrote gemeenten kampen we met forse leegstand. De herstructurering van het centrum van Veghel vraagt om forse inkrimping van het centrum. In dat transitieproces kan een project zoals VOLOP voor nieuwe impulsen zorgen.”

VOLOP Meierijstad brengt pandeigenaren en initiatiefnemers bij elkaar en zoekt gezamenlijk naar een overeenkomst waar alle partijen baat bij hebben. De initiatieven worden zorgvuldig geselecteerd. Het gaat hierbij om unieke initiatieven die niet concurreren met de bestaande ondernemers en zodoende een aanvulling zijn voor het overige winkelaanbod. Een aantrekkelijk centrum is belangrijk voor alle partijen; de winkelier en de horecaondernemer moeten hun zaak rendabel kunnen houden en de inwoners moeten met plezier naar het centrum gaan.

“Door de corona crisis en de gevolgen hiervan die een extra druk leggen op ons MKB is het voor de centra van Meierijstad van groot belang om juist nu te investeren in het aantrekkelijk houden van de centra en het verder terugdringen van leegstand. De initiatieven van Stichting Volop Meierijstad dragen hier zeker aan bij.”, aldus Dirk Lammers, centrummanager Veghel.

Donna van den Bosch, projectleidster van VOLOP Meierijstad: ”Volop Meierijstad is voor mij een mogelijkheid om centra waar ik vaak ook zelf te vinden ben weer aantrekkelijk te maken voor jong en oud. Met een gemotiveerd team gaan we hier samen aan werken. Dus, ben je kunstenaar, maatschappelijk betrokken of een startende ondernemer en heb je een innovatief of uniek idee?
Laat het ons weten dan kunnen we samen met jou in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Ondertussen is VOLOP Meierijstad druk bezig met de voorbereidingen zoals het maken van een inventarisatie van alle makelaars, pandeigenaren en relevante organisaties, het bouwen van een eigen website en het zoeken naar lokale initiatieven.” Zodra we deze onzekere tijd waarin we ons nu bevinden grotendeels achter ons hebben gelaten zal er een kick-off worden georganiseerd in de vorm van een wandeling. Hiervoor volgt tegen die tijd een uitnodiging aan iedereen die mee wil denken en vooral mee wil doen. Het streven is om zoveel mogelijk initiatieven een mooi plekje te geven in de centra van Meierijstad.”, aldus Donna.

In Schijndel volop meierijstad

InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
Hallo InSchijndel

Ben jij ondernemer in Schijndel en wil je een evenement toevoegen? Of heb je een vraag over inSchijndel? Neem contact met ons op.

Neem contact op
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
In-schijndel