SEO

Schijndel peukvrij

By 8 februari 2022mei 4th, 2022No Comments
 
 
 
 
 

Schijndel peukenvrij

Nederland Schoon

Nederland ligt bezaaid met sigarettenpeuken. De schatting is dat jaarlijks zo’n 2 miljard zwerfpeuken op straat en in de natuur belanden. De filters in sigaretten zijn van plastic (celluloseacetaat). Ze breken niet af maar vallen uit elkaar in microplastics. Filters en resttabak vervuilen onze waterwegen, grondwater en natuur met (micro)plastic en giftige stoffen. Als er niet direct een peukenvoorziening voorhanden is, gooit 80 tot 90% van de rokers hun peuk op de grond

In juli 2021 raapten twintig Schijndelse burgers met een hekel aan zwervende sigarettenfilters in één dag 5.901 filters uit het centrum van Schijndel. En nog steeds rapen we wekelijks honderden filters in het centrum, op parkeerplaatsen, voor winkels en restaurants en andere locaties. Iedere dinsdagochtend gaan we met een groepje bezorgde én daadkrachtige mensen op pad om ergens in Schijndel zwerfafval op te ruimen onder het mom: “We ruimen de rommel op vóór de ander, niet ván de ander”. Tijdens dit opruimen maken we, met behulp van de app Litterati, foto’s van ieder gevonden stuk zwerfafval om zo data zoals soort, type, materiaal, merk, hoeveelheden en locaties te verzamelen en meer inzicht te krijgen in de problematiek en gesprekken aan te kunnen gaan daar waar mogelijk.

Zo vonden we op 25 januari in de Hoofdstraat op een afstand vanaf de Kruisstraat tot aan de Dr. Van Beurdenstraat (totaal 300 m) aan de rechterkant alleen al 416 sigarettenfilters. 181 daarvan in het plantsoen (zo’n 30 m2) voor Sushi Eight Schijndel. Dit is aanleiding voor ons om nu met u contact te zoeken.

Tijdens onze raapochtenden breken we namelijk onze hoofden hoe we meer bewustwording kunnen creëren over de kwalijke gevolgen van de zwerfpeuken én hoe we iets kunnen bijdragen aan een oplossing voor ondernemers/burgers. We realiseren ons dat daar geen simpele antwoorden op zijn. Toch moeten we er naar op zoek.

Ons verzoek aan u is allereerst: wees u bewust van de ernst van sigarettenfilters voor ons leefmilieu en draag dit uit. Voorts zouden we graag van u weten wat u ziet als mogelijke oplossingen om zwerfpeuken te voorkomen. Laten we ons samen bekommeren om onze leefomgeving en onderzoeken hoe dat invulling kan krijgen. U kunt ons bereiken via schoonschijndel@gmail.com of per telefoon op 06-22337001 (Maayke Boon van Ostade).

We verwijzen graag nog naar een document opgesteld door Nederland Schoon: ‘Peukenvrij, Alles over de aanpak van tabak-gerelateerd zwerfafval.’

Met schone groet,

Namens SCHOONfamilie Schijndel

Maayke Boon van Ostade

Bekijk de Facebookpagina
Schijndel peukenvrij
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
Hallo InSchijndel

Ben jij ondernemer in Schijndel en wil je een evenement toevoegen? Of heb je een vraag over inSchijndel? Neem contact met ons op.

Neem contact op
InSchijndel
InSchijndel

De Schijndelse cadeaubon kun je inleveren bij winkels en horeca in het centrum van Schijndel, de Molenstraat en omstreken. De bon is verkrijgbaar in de coupures van € 5,00, € 7,50, € 10,00 en € 25,00.

Meer informatie
In-schijndel