Succesvolle Hartemèrt dankzij geoliede organisatie
Wanneer de laatste kramen, hekken, podia, decors en verwijsborden van het parcours zijn verwijderd. De schoonmaakploeg het circuit van jaarmarkt Hartemèrt heeft schoongeveegd. De duizenden bezoekers genoten hebben van het flaneren langs de kraampjes, het ontspannen op gezellige terrasjes, bekijken van optredens van bands en straatartiesten. En als zich geen calamiteiten hebben voorgedaan… dan wordt er in het organisatiepaviljoen op de Markt opgelucht ademgehaald. Wederom is het evenement geslaagd. Het vele voorwerk is niet voor niets geweest. Er komt een evaluatie en men denkt alweer aan de volgende Hartemèrt.
“Een dergelijk groots evenement op de laatste zondag van augustus organiseren vereist een geoliede organisatie”, stelt voorzitter Jan van den Brand. De organisatie bestaat uit elf personen waaronder het bestuur van de stichting: Rob van Thiel, Pieter van de Berg, Tom Dissel. “Deze mannen en vrouwen werken in clusters. Elk cluster is verantwoordelijk voor bepaalde werkzaamheden. Zo heb je bijvoorbeeld de clusters logistiek, attracties, opbouw parcours, muziek, inschrijvingen, media, horeca , catering, parkeren en zo door. Elke maand komen we bij elkaar om te brainstormen en plannen te maken. Tijdens iedere vergadering wordt een actielijst opgesteld die de volgende vergadering wordt gecheckt en zo nodig wordt aangevuld met nieuwe actiepunten.”
Van enorm belang is het vaststellen van een thema. Van den Brand: “Wij spreken dan ook van de themajaarmarkt Hartemèrt. Ons evenement moet zich richten op zowel oud als jong. Vandaar dat we een diversiteit aan attracties aanbieden, waarbij we wel ons budget in de gaten houden. Des te dichter we bij de laatste zondag van augustus komen, des te realistischer ons draaiboek wordt.” In de week vlak voor Hartemèrt wordt op de tafel van het kantoor van het Citymanagement een grote plattegrond van het parcours uitgestald en gaat een cluster bezig met het invullen en nummeren van de locaties waar de deelnemers aan het festijn een plaats krijgen. “Met al die gekleurde blokjes en nummers op het parcours lijkt het veel op het voorbereiden van een militaire operatie”, lacht Van den Brand. Gemeente, politie en brandweer zijn dan al op de hoogte gesteld want de veiligheid staat hoog in de vaandel en de nodige vergunningen zijn binnen.
“Ons gehele team bestaat uit mensen die elk op een speciaal gebied hun expertise hebben. Het andere voordeel is dat zij een uitgebreid netwerk hebben. Zo kunnen zelfs tijdens een vergadering al afspraken worden vastgelegd en dat bevordert de snelheid van de voortgang. Uiteraard kun je op het laatste moment nog voor verrassingen komen te staan. We hebben een uitgestrekt parcours dat een groot gedeelte van de Hoofdstraat en de Molenstraat bestrijkt. Maar we hebben een team dat uiterst inventief opereert zodat alles vlot verloopt zodra we om 10:00 uur van start gaan. Op elk gedeelte van het parcours hebben we een teamgenoot staan die daarvoor de verantwoording heeft. Via mobiele telefoons staan we met elkaar in verbinding. Met onze Hartemèrt willen we Schijndel met zijn talrijke winkels en het bonte palet aan verenigingen op de kaart zetten.”
Om acht uur ’s avonds ligt het hele parcours er schoon en opgeruimd bij en wijst niets meer op het feit dat er enkele tienduizenden bezoekers de themajaarmarkt hebben bezocht. En dat allemaal dankzij die geoliede organisatie.
